Indoor Training Apps: Rouvy vs Zwift of toch JOIN?

zwift vs rouvy review

Inhoud van deze blog

Indoor trainen wordt steeds populairder. Er komen dan ook steeds meer aanbieders op de markt. 

In dit artikel zoomen we in op de belangrijkste en populairste indoor training applicaties. Ga je voor Zwift vs Rouvy? Of ga je vlammen met Join Cyling?

In dit artikel zoomen we in op de volgende applicaties:

JOIN

Zelf gebruik ik JOIN sinds november 2022. Ik gebruik de app ongeveer 3 tot 4 keer in de week. Met de komst van de Workout Player van JOIN zijn ze een serieuze concurrent geworden voor applicaties zoals Zwift, Rouvy en Tacx Training. 

 

Deze review is gebaseerd op honderden work-outs in 9 maanden tijd. Door JOIN is mijn FTP gestegen van 220 in oktober 2022 naar 270 in juli 2023.

 

Hoewel JOIN geen virtuele wereld heeft, kun je wel zeer gericht trainen. De app is puur ontwikkeld om jou beter en harder te laten fietsen zonder fratsen. Volg je het schema van JOIN, dan kun je er donder op zetten dat jij je fietsvrienden zal aftroeven.

 

Met name je JOIN level (1 tot 50) werkt zeer verslavend. Dit is een score hoe goed je bent ten opzichte van andere wielrenners. De score is gebaseerd op je FTP & tijd die je doorbrengt op de fiets.

 

Mijn uitgebreide JOIN review vind je hier.

VoordelenNadelen
Motiverend trainingsschemaGeen virtuele wereld
VerslavendRelatief weinig data
OverzichtelijkWeinig sociale betrokkenheid
Makkelijk in gebruik 
Workout Player 
Dynamisch trainingsschema 

ZWIFT

 

Zwift is een applicatie die je laat fietsen in de virtuele wereld. Dit ook direct de meest gedownloade applicatie als het gaat om indoor trainen. Dit zorgt ervoor dat het sociale component erg groot is. Zo kun je chatten en praten tijdens het fietsen met je vrienden met behulp van de Zwift Companion App.

Met Zwift fiets je dus in de virtuele wereld. Zo kun je een Free Ride doen, maar biedt Zwift ook de mogelijkheid tot wedstrijden en trainingen. Een wedstrijd duurt gemiddeld een half uur tot anderhalf uur, wat echt lang genoeg is om je longen en benen aan het werk te zetten.

 

VoordelenNadelen
Groot sociaal aspectGraphics mogen beter
Toffe wedstrijden op je eigen niveauExterne apps nodig voor meer data inzicht
Steeds groter wordende communityWorkouts zijn niet dynamisch
Rewards & Gamification werkt verslavendWeinig echte routes
Makkelijk te koppelen met andere apps zoals Strava 

 

Hoe meer je Zwift en Challenges voltooid, hoe beter en stoerder je Avatar eruit gaat zien. Zo begin je met een standaard pakje en een saaie fiets, maar kun je het zo gek maken als je zelf wilt!

 

Rijd je binnenkort je eerste Zwift race? Bekijk dan ook zeker deze onmisbare Zwift tips

 

Rouvy

Rouvy is in Nederland wellicht wel de minst bekende applicatie om te trainen. Toch is het een app die steeds groter en populairder wordt in de Verenigde Staten, Canada en het Verenigd Koninkrijk. Bezoek je eenmaal de website, dan ontkom je niet aan de advertenties op de sociale media.

 

Deze advertenties hadden mijn interesse gewekt en om die reden ben ik de applicatie gaan testen.

Waar Rouvy écht anders is dan Zwift zijn vooral de graphics. Het bedrijf doet dit slim. Zo zijn de videobeelden terwijl je aan het fietsen bent erg realistisch en fiets je de bekende bergen zoals je ze ook kent van televisie.

Ook geeft Rouvy wat meer data tijdens het trainen dan bijvoorbeeld Zwift doet, wat ook voor de fanatics een mooie uitkomst kan bieden.

Rouvy probeert je in de Turorial Ride al direct kennis te laten maken met 3 virtuele fietsvrienden, het bedrijf stimuleert op deze manier natuurlijk dat ook jij je fietsvrienden aanspoor om te trainen met Rouvy.

VoordelenNadelen
Grote hoeveelheid routes van over de hele wereld, waardoor je bijna alle bekende cols kunt rijden.Grafische weergave kan beter in vergelijking met virtuele animatiewerelden zoals Zwift.
Gebruik van Augmented Reality, waarmee je op echte wegen kunt rijden met een virtueel geanimeerde 3D-avatar in de echte video’s.Workouts zijn niet dynamisch, wat betekent dat de moeilijkheidsgraad niet automatisch wordt aangepast aan je prestaties.
Strava Live Segments geïntegreerd, waardoor je jezelf kunt meten op specifieke segmenten ten opzichte van andere rijders en je eigen eerdere pogingen.Weinig tot geen vrienden die het gebruiken in Nederland
Meer data beschikbaar om te analyseren tijdens je rit, zoals weergegeven in de Activity Stats overlay. 
Mogelijkheid om eigen trainingen te maken en te rijden door je Rouvy account te synchroniseren met apps zoals TrainingPeaks. 

ROUVY vs Zwift? Of toch join?

Samenvattend kunnen we denk ik stellen dat er voor ieder wat wils is. Alle 3 de applicaties zijn als het mij vraagt echt verschillend van elkaar en werken ‘gewoon’ goed.

Welke fietsapp past het beste bij jou? Wij denken dat dit afhankelijk is van wat jij belangrijk vindt!

  • JOIN is ideaal voor wielrenners die op zoek zijn naar motiverende en gerichte trainingsschema’s zonder afleiding van een virtuele wereld.
  • Zwift is geschikt voor fietsers die willen genieten van het sociale aspect, wedstrijden en interactie met andere fietsers in een virtuele wereld.
  • Rouvy biedt realistische fietservaring met Augmented Reality, een breed scala aan routes en meer data-inzicht, maar kan beter worden in graphics en is minder bekend onder fietsers in Nederland.

Heb jij je keuze gemaakt? Profiteer dan van een gratis eerste maand.

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!