Wat is FTP?

vive le velo

Inhoud van deze blog

Wat is FTP?

Inhoud van blog

FTP

FTP staat voor Functional Threshold Power en is een belangrijke graadmeter voor wielrenners omdat het de hoeveelheid kracht aangeeft die een renner kan leveren gedurende een periode van een uur. Het wordt gemeten in watt en is een goede indicator van de aerobe conditie van een renner.

Het bepalen van de FTP van een renner kan helpen om trainingsschema’s op te stellen en doelen te stellen voor prestaties. Bijvoorbeeld, als een renner weet dat hij of zij een FTP heeft van 300 watt, kan hij of zij trainen om de FTP te verhogen door middel van specifieke intervaltrainingen of door het verhogen van de trainingsbelasting op een andere manier. Het verhogen van de FTP kan leiden tot verbeterde prestaties tijdens wedstrijden of ritten, omdat het betekent dat de renner langere tijd harder kan werken voordat hij of zij vermoeid raakt.

FTP is dus belangrijk voor wielrenners omdat het een goede indicator is van de conditie van de renner en omdat het kan helpen bij het stellen van trainingsdoelen en het verbeteren van prestaties. Het is echter belangrijk om te onthouden dat FTP slechts één aspect van wielrennen is en dat er vele andere factoren kunnen bijdragen aan succes op de fiets, zoals tactiek, techniek en mentale sterkte.

 

Veelgestelde vragen over FTP

Er zijn een aantal veelgestelde vragen rondom FTP die wielrenners hebben. We behandelen ze hieronder in het kort. Per pijler zullen we nog diepte-artikelen gaan schrijven.

 

Hoe wordt mijn FTP bepaald? 

Om je FTP te bepalen, kun je een zogenaamde FTP-test doen. Dit is een rit van een uur waarbij je zo hard mogelijk fietst en aan het einde van de rit de gemiddelde hoeveelheid wattage bepaalt die je hebt geleverd. Dit kan worden gedaan op een fietscomputer of op een smart trainer met behulp van specifieke software.

 

Hoe vaak moet ik mijn FTP testen? 

Het is aan te raden om je FTP om de 3-6 maanden te testen om ervoor te zorgen dat je trainingsschema up-to-date is en om te zien of je vorderingen hebt gemaakt. Als je merkt dat je FTP niet verandert of zelfs afneemt, kan dit een teken zijn dat je overbelast bent of dat je trainingsschema niet effectief is.

 

Hoe kan ik mijn FTP verhogen? 

Er zijn verschillende manieren om je FTP te verhogen, zoals het doen van specifieke intervaltrainingen, het verhogen van de trainingsbelasting en het aanpassen van je voeding en herstelroutines. Het is belangrijk om professioneel advies te vragen voordat je aan de slag gaat met het verhogen van je FTP.

 

Wat betekent mijn FTP voor mijn prestaties? 

Als je FTP toeneemt, betekent dit dat je langer en harder kunt werken voordat je vermoeid raakt. Dit kan leiden tot verbeterde prestaties tijdens ritten of wedstrijden, omdat je langere tijd op een hoger niveau van inspanning kunt blijven. Het is echter belangrijk om te onthouden dat FTP slechts één aspect van wielrennen is en dat er vele andere factoren kunnen bijdragen aan succes op de fiets, zoals tactiek, techniek en mentale sterkte.

 

Wat is de gemiddelde FTP van een wielertoerist?

 

Het gemiddelde FTP (Functional Threshold Power) van een wielertoerist is moeilijk te bepalen, aangezien dit afhankelijk is van verschillende factoren, zoals de leeftijd, het geslacht, het niveau van fitheid en het niveau van training van de wielrenner. FTP is een maat voor de maximale hoeveelheid vermogen die een wielrenner kan leveren tijdens een lange, zware inspanning, zoals een tijdrit of een klim. Het is een goede indicatie voor het uithoudingsvermogen en de algehele fitheid van een wielrenner.

 

Er zijn verschillende manieren om je FTP te bepalen, zoals door middel van een specifieke test of door middel van training en wedstrijden. Een gemiddelde FTP voor een wielertoerist kan liggen tussen de 2,5 en de 4,5 watt per kilogram (w/kg). Dit is echter slechts een ruwe schatting en het is belangrijk om in gedachten te houden dat iedereen anders is en dat het FTP-niveau kan variëren op basis van de factoren die hierboven zijn genoemd. Het is altijd het beste om professioneel advies te vragen aan een trainer of arts voordat je een specifiek doel voor je FTP stelt.

 

Deel artikel

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!