ERG Mode Zwift: Aan of Uit?

vivelevelo zwift

Inhoud van deze blog

In dit artikel lees je alles over de ERG-mode in Zwift (spreek uit als: ERG of E-R-G mode in Zwift

Wat is de ERG-mode in Zwift?

 

De ERG-mode is een handige manier om je training op een specifieke intensiteit te houden. Als je de ERG-mode activeert in Zwift, of een andere app zorgt je indoor trainer ervoor dat je altijd hetzelfde doelvermogen behaalt, ongeacht de snelheid of cadans.

 

Hoe werkt dat dan in de praktijk?

Voordeel van de ERG-mode

 

Als je bijvoorbeeld de ERG-mode op 220 Watt instelt, zal je trainer meer weerstand geven bij een lage cadans en minder weerstand bij een hoge cadans om je vermogen op 220 Watt te houden.

Het rijden in de ERG-mode kan dus ontzettend interessant zijn wanneer je zo goed mogelijk je trainingsschema wilt volgen. 

 

Door precies de intensiteit te trainen die je wordt voorgeschoteld kun je uitermate efficiënt trainen.

Door te spelen met je cadans hoef je tijdens het indoor trainen dus eigenlijk niet meer te schakelen wanneer je in de ERG-mode rijdt.

 

Bekijk ook: Trainingsschema wielrennen

Wat is het nadeel van de ERG-mode?

 
Het rijden in de ERG-mode kan ook in je nadeel werken. Natuurlijk kun je efficiënt trainen en weet je precies wat je hebt gereden, wat geweldig is. Maar het kan je ook lui maken. Je hoeft zoals gezegd niet meer te schakelen, wat bijvoorbeeld wel handig is om te trainen wanneer je een klimclassic op het programma hebt staan of plannen hebt om de Alpe d’Huez of de Mont Ventoux te bedwingen.
 
Daarnaast is het belangrijk om te benoemen dat de ERG-mode rekening houdt met je FTP.  Doordat je FTP in het systeem vaak hetzelfde is kan de ERG-mode je soms te lichte of te zware trainingen voorschoten. Je FTP wisselt namelijk vaker dan je denkt. 
 
Je FTP kan onder andere verschillen per dag, denk bijvoorbeeld aan je nachtrust, te zware trainingen eerder in de week of een zware werkweek. 
 
Daarnaast kan je ook juist in vorm zijn en kan je FTP te laag staan.
 
Een veel voorkomende fout die gemaakt wordt is het volgende:  Je fietst een te lage cadans voor de opgegeven wattages die je moet fietsen.
 
 
Voorbeeld trainingsschema:
 
  • Fiets 220 watt met een RPM van 95.
 

Wanneer je vermoeid raakt kan de RPM (cadans) een uitdaging zijn. Doordat je RPM zakt naar bijvoorbeeld 85 gaat de ERG mode compenseren en je vermogen verhogen dat je toch 220 watt trapt. Hierdoor kan je in een visuele cirkel terechtkomen, welke in de fietswereld de “Spiral of Death” noemen.

Wat is de Spiral of Death in Zwift?

 
Zoals hierboven beschreven betekent dit dat een training veel zwaarder aan kan voelen dan dat het zou moeten. Je trapt een te lage RPM (Omwentelingen per minuut) waardoor je indoortrainer gaat compenseren. 

Deze fout wordt veel gemaakt wanneer je bijvoorbeeld op een winteravond een serie of film probeert te volgen, terwijl je niet meer naar het scherm van bijvoorbeeld je iPad kijkt. 

Normaliter geeft het systeem aan dat je cadans te hoog of te laag is, waardoor je kunt voorkomen dat je wordt ‘gegrepen’ door the Spiral of Death.

 

ERG Mode Zwift: Aan of uit?

 

Waar doe je dan verstandig aan? Hier is geen eenduidig antwoord op te geven. Houdt de volgende tips aan om te bepalen of je de ERG-mode aan of uit zet. Nog een aantal tips welke je hopelijk antwoord geven op de vraag of je de ERG-Mode aan- of uitzet.

  • De ERG-mode zorgt voor een perfecte trainingsintensiteit wanneer je de aangegeven cadans aanhoudt.
  • Ideaal om trainingen uit te voeren voor bloktrainingen.
  • Train je voor een zware bergrit, vergeet dan niet om af en toe ook de modus uit te schakelen, hierdoor laat je je lichaam op een natuurlijkere manier wennen aan de lage cadans op hoge vermogens.
  • Probeer zo nu en dan even op te staan tijdens het trainen. Doordat je veel in eenzelfde houding zit train je niet je volledige romp zoals je dat wel doet bij het buiten fietsen.
 
Wat mij betreft, kun je de ERG-mode in 75% van je trainingen prima gebruiken. Heb je een trianing met veel verschillende blokken of verschillende wattages dan biedt de ERG mode een echte uitkomst. Maar zoals gezegd, wissel af en probeer het jezelf ook even wat moeilijker te maken. 

Je rijdt in de auto ook niet altijd op cruisecontrol, toch?
 

Hoe zet ik de ERG-mode uit in Zwift?

Tijdens je rit kun je ERG-mode uitzetten. Dit kun je doen tijdens de work-out.
 
Hieronder je zie de ERG-mode geactiveerd staan. Naast de pauze-knop kun je de ERG-mode deactiveren.
 
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Ik ben erg benieuwd naar je mening, mis je nog zaken of heb je tips? Laat het weten in de comments.
 
erg mode
 
Bekijk ook de Join Cycling App Review 

Slimme trainingsschema's voor wielrenners

 

Zelf train in met de Join App.

 

  • Gratis proefaccount
  • Profiteer tijdelijk van 4 weken gratis trainen. 
  • Slechts 9,99 per maand.
  • Je traint dus de hele winter voor maar 
trainingsschema wielrennen beter worden

Zwift ERG Mode aanzetten

Ben je benieuwd hoe je de ERG Mode aan moet zetten of kom je er niet helemaal aan uit? Bekijk ook de korte video hieronder.

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?