CANYON AEROAD CFR | REVIEW 3000 kilometer

canyon aeroad cfr

Inhoud van deze blog

Na een jaar van hard werken en het behalen van mijn doel om 300 watt te trappen in een 20 minuten test in ‘The Road to 300 Watt’, besloot ik mezelf te belonen met de Canyon Aeroad CFR eTap Stealth Edition. Deze review schrijf ik in mei 2024, na 3000 kilometer op deze indrukwekkende racefiets te hebben gereden. Ik ben Paul van Vivelevelo.nl, en ik deel graag mijn ervaringen met deze geweldige fiets.

 

Eerste indrukken en ervaringen van de Aeroad CFR

Vanaf het moment dat ik op de Canyon Aeroad CFR stapte, voelde ik mezelf letterlijk vliegen. De aerodynamica van dit model is ongeëvenaard. Met wind mee hoor je de hoge Zipp 454 NSW wielen door de lucht snijden, wat een bijzonder geluid en gevoel geeft. Het frame, gemaakt van high-end Canyon Factory Racing carbon (CFR), is donker van kleur met opvallende gifgroene belettering van Canyon die echt oplichten na een poetsbeurt, vooral in het zonlicht.

canyon aeroad cfr

SRAM Red eTap AXS: een schakelervaring als geen ander

De Canyon Aeroad CFR eTap is uitgerust met de SRAM Red eTap AXS 12-speed groep, wat een verademing is. De draadloze schakeling koppelt binnen no-time met mijn Garmin en schakelt zo soepel en geruisloos als een mes dat door boter snijdt. Dit maakt elke rit niet alleen efficiënter maar ook een genot. Veel mensen vragen zich af wat het voordeel van deze groep is, en het antwoord ligt in de precisie en betrouwbaarheid van het schakelen.

Het frame en de wielen

Het aerodynamische frame, ontworpen in samenwerking met de aero-experts van Swiss Side en getest in de windtunnel, biedt een perfecte balans tussen efficiëntie en wendbaarheid. De Zipp 454 NSW TL Hookless wielen met hun unieke Sawtooth velgprofiel verbeteren niet alleen de aerodynamische prestaties, maar maken de fiets ook stabieler bij zijwind. Het totale gewicht van de fiets is slechts 7.28 kg, wat aanzienlijk bijdraagt aan de snelheid en wendbaarheid. Dit lichte gewicht maakt dat ik met gemak heuvels opvlieg en in dalingen stabiel en snel blijf.

Comfort en geometrie

De Aeroad CFR beschikt over een minder agressieve Sport Pro geometrie, wat zorgt voor een comfortabele maar prestatiegerichte rijpositie. De interne kabelgeleiding en de superstijve Canyon CP0018 Aerocockpit dragen bij aan een strak uiterlijk en aerodynamische efficiëntie. Ook bij lange ritten zit ik vrij comfortabel op mijn fiets, hoewel ik als vader van twee kinderen niet extreem lange ritten maak, doordeweeks maximaal vier uur per dag (vakanties daargelaten). Ik houd van korte en pittige rondjes, gecombineerd met mijn JOIN trainingsprogramma om onder andere mijn FTP te verhogen.

Ik merkte dat ik sneller aan mijn fiets gewend was dan aan mijn Endurace van Canyon. De Aeroad voelde meteen als een verlengstuk van mijn lichaam, wat mijn prestaties en het rijplezier ten goede kwam.

Conclusie

De Canyon Aeroad CFR eTap Stealth Edition is een meesterwerk van engineering en design. Met zijn geavanceerde aerodynamica, comfortabele geometrie, en topcomponenten is het een fiets die zijn belofte van snelheid en prestaties meer dan waarmaakt. Voor degenen die het budget hebben, is dit een investering die elke euro waard is. De vergelijking met de Endurace CFR AXS laat zien dat de keuze uiteindelijk neerkomt op wat voor soort rijder je bent: als je puur gaat voor snelheid en aerodynamica, dan is de Aeroad de beste keuze. Voor degenen die lange afstanden en comfort waarderen, biedt de Endurace een uitstekende optie.

Met deze fiets voel ik mezelf niet alleen sneller, maar ik zie er ook nog eens fantastisch uit terwijl ik door het landschap snelt. Het is duidelijk dat Canyon geen compromissen heeft gemaakt bij het ontwerpen van deze ultieme racefiets. Of je nu een fanatieke racer bent of gewoon het beste materiaal onder je wil hebben, de Canyon Aeroad CFR eTap stelt niet teleur.

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

WIN
€1500

Beat geeft bijna 1500 euro weg aan sportvoeding van Maurten, Thrive en Protaste!