Zwift Power: Zo werkt het

wat is zwift power

Inhoud van deze blog

Wanneer je eenmaal fanatiek aan het Zwiften bent en jezelf wilt verbeteren dan is Zwift Power een extra tool die je hierbij gaat helpen.

 

Zelf ben ik de afgelopen week voor het eerst gaan racen sinds een jaar op Zwift en heb ik mede door mijn trainingswerk mijn prestaties flink verbeterd.

 

Zo heb ik mijn FTP in een jaar tijd opgekrikt van ongeveer 220 naar 270. Een mooie stijging. Hieronder mijn allereerste race La Bicicletta en mijn laatste race op momen van schrijven; Stage 3 – Beach Party.

Met die waardes zou ik vorig jaar een stuk hoger zijn geëindigd.

Data die Zwift zelf laat zien, al dan niet via de Companion App is vrij beperkt. Om die reden heb ik een account aangemaakt na wat lezen op internet op ZwiftPower.com.

 

In dit artikel leg ik je uit hoe dit werkt, wat je er kunt vinden en wat je ervoor nodig hebt om je races te registreren.

Wat is Zwift Power?

Veel wielrenners zijn wel bekend met Zwift. Maar waar veel Zwifters minder bekend mee zijn, is Zwift Power. Er zijn veel vragen over dit platform: wat kan ik met ZwiftPower, hoe werkt het precies en hoe haal je er het maximale uithaalt.

 

Zwift Power: hoe werkt het?

Zwift Power is eigenlijk de ‘Procyclingstats’ van Zwift. Je kunt er alles op vinden zoals: resultaten, competities, ranglijsten, teams en alle informatie over een renner.

 

Niet iedereen weet dat Zwift Power bestaat. Maar het voegt echt iets toe aan je Zwift-ervaring. Zwift Power maakt het ook een stuk eerlijker.

 

Op een ‘spelletje’ zoals Zwift zitten ook treurige valsspelers. Daarom is Zwift Power gemaakt. Hier wordt al je vermogensdata bijgehouden en vergeleken met je hartslagen. 

 

Dit heb je nodig voor Zwift Power:

  • Vermogensmeter
  • Hartslagband
  • Connectie met Zwift

 

Zonder deze 3 items, heb je niets te zoeken op Zwift Power en bouw je bijvoorbeeld ook geen scores zoals een Power Profile op. 

 

Power Profile

Een leuke toevoeging aan ZwiftPower is je power profile. Zo kun je precies zien wat je waardes zijn op de 15seconde, 1 minuut, 5 minuten en 20 minuten. Ook wel je FTP genoemd.

 

Resultaten op Zwift Power

Je resultaten komen tot leven op Zwift Power. Zo wordt de uitslag gecheckt en zie je dat deze eerlijker wordt. Zo worden mensen uit de uitslagen gewist die abnormale waarden hebben gereden. Zo kun jij jezelf beter vergelijken met de rest van het peloton.

 

zwift power profiel

Een andere mooi inzicht in de vergelijking van je ritten. Word je eigenlijk wel beter? Data liegt niet.

 

Hieronder zie je het vershil in races tussen zondag en dinsdagavond. Waarbij ik speciaal voor ZwiftPower mijn hartslagband weer ben gaan gebruiken. Zo kan ik de komende maanden in de winter ook aan races meedoen waar een hartslagband wordt verplicht.

 

 

power profile wedstrijd zwift

Openbare data op ZwiftPower

Wees je ervan bewust dat andere je data op kunnen zoeken en dat je data ook in wedstrijd uitslagen staat. Zie hieronder de data die beschikbaar is wanneer je een wedstrijd hebt gereden op Zwift.

Zo zie je onder andere de ‘Rider’ waartegen je hebt gefietst en in welke klasse die rijdt. 

 

Iedere route kun je inschrijven op verschillende niveaus en kun je dus ook vergelijken of je op een ander niveau mee zou kunnen.

 

Hieronder zie je de A en B groep. Zelf sta ik in dit voorbeeld op positie 20 van de B-groep.

 

Gemiddeld trapte ik 3.6 watt/kg. 

Zwift power wedstrijd data
Zwift power atleten

 

Ontdek jouw aartsvijand!

We kennen allemaal de strijd tussen Vingegaard & Pogacar. Of die tussen Wout & Mathieu. 

Met onderstaande overzicht op jouw profiel kun je zien wie jouw aartsvijand is of dat er iemand meerijdt die je makkelijk kunt hebben.

 

De marge erin kan wat onduidelijk zijn. Zover ik weet na onderzoek gaat dit over het aantal plaatsen tussen jullie in bij de finish.

 

Mocht het toch anders zijn en weet jij het antwoord? Laat het dan zeker weten in de comments of via een bericht.

Zwift power nemesis victim

 

Ik ben heel benieuwd naar welke data jullie kijken op ZwiftPower.com. Laat het weten in de comments!

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!