Power Profile voor wielrenners: Jouw geheime wapen voor topprestaties!

power profile wielrennen

Inhoud van deze blog

Leuk dat je je weg hebt gevonden naar deze, beetje nerdy blog. We gaan het hebben over het Power Profile. 

 

Wat is een Power Profile?

Denk aan je Power Profile als een soort fiets-CV, maar dan cooler. Het is een grafiek die toont hoeveel kracht (in watt) jij kunt trappen gedurende verschillende tijdsintervallen – van vijf seconden voor die krankzinnige sprints tot een uur of meer voor die epische beklimmingen.

 

Het mooie van je Power Profile is dat het je helpt je sterke en zwakke punten te ontdekken. Zo kun je je training en racestrategieën naar een hoger niveau tillen.

 

Maar voordat je de Wout van Aert in jezelf kunt ontketenen, heb je iets nodig om die wattages te meten. Namelijk een de vermogensmeter

Power Profile in beeld: Dit is hoe het werkt

Onderstaand zie je mijn Power Profile ergens in de zomer van 2023. Je ziet dat mijn 0 seconden waarde ligt op ongeveer 850 watt. Mijn FTP ligt de laatste maand rond de 235, wat lager dan tijdens mijn fietsvakantie eerder in mei. 

 

Op de Y-as zie je dus het vermogen en op de horizontale as het tijdsverloop van 1 seconde tot ruim 6 uur.

Volgens Intervals.uci ben ik een typische all-rounder. Geen astronomisch hoge wattages op de eerste secondes, wat bijvoorbeeld een sprinter wel heeft. Maar wel een behoorlijk vermogen voor mijn gewicht.

 

power profile wielrennen

 

Verbeteren van je Power Profile: De weg naar roem

Oké, dus je hebt je vermogensmeter en je bent klaar om de berg van verbetering te beklimmen. Maar hoe begin je? Allereerst moet je een FTP (Functional Threshold Power) test doen om je huidige prestaties te meten. Het is eigenlijk een beetje zoals jezelf wegen voordat je aan een dieet begint.

 

Nu vraag je je misschien af, “hoe vaak moet ik mijn Power Profile meten om mijn vorderingen bij te houden?” Nou, een goede vuistregel is om het ongeveer elke 6-8 weken te doen. Zo heb je voldoende tijd om veranderingen te zien, maar je wordt ook niet geobsedeerd door dagelijkse schommelingen.

 

Eens je je FTP hebt, kan je specifieke trainingen doen om je Power Profile te verbeteren. Als je merkt dat je snelheid over langere afstanden te wensen overlaat, kun je bijvoorbeeld werken aan je uithoudingsvermogen met lange ritten of intervaltrainingen.

 

Nu denk je misschien: “Dat klinkt allemaal goed, maar kun je wat specifieke oefeningen geven?” Natuurlijk! Althans, zelf train ik met JOIN Cycling App. Gevarieerde trainingen, volledig gericht op jouw eigen profiel en doelen gedurende het seizoen. Of je nu de Amstel Gold Race voor amateurs gaat rijden of een meerdaagse gaat fietsen zoals The Ride of De Marmotte, JOIN gaat je helpen. Zelf ben ik wel 20% verbeterd in één jaar tijd door de juiste trainingen én consistentie.

 

Power Profile en Fatigue Resistance

‘Dan hebben we nog de Fatigue Resistance. Dit klinkt een beetje als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is eigenlijk heel simpel. Het gaat gewoon over hoe goed je bestand bent tegen vermoeidheid. Stel je eens voor: als Peter Sagan en jij beiden een uur lang voluit gaan, wie van jullie denk je dat er het meeste vermogen over heeft op het einde? Precies, dat is Fatigue Resistance. 

 

Het werken aan je Fatigue Resistance kan een gigantisch verschil maken voor je Power Profile. Niet alleen verbetert het je vermogen om hoge wattages langer vast te houden, maar het helpt je ook om op het einde van de rit nog een versnelling hoger te schakelen.

 

Dus, klaar om de volgende ‘Pogi’ of Mathieu van der Poel te worden? Met een beetje hulp van je Power Profile, ben je al halverwege. Dus houd je hoofd hoog, trap die pedalen en vergeet niet te genieten van de rit!

 

Nadeel van het kijken naar een Power Profile

Het Power Profile kan dus rete interessant zijn en zelfs verslavend. Echter kan het ook een vertekend beeld geven. Focus je je in iedere training enkel op de waardes die je terug wilt zien in de grafiek, dan kan dat uiteindelijk betekenen dat je uiteindelijk toch geen hele goede wielrenner bent.

 

Je wilt natuurlijk tijdens een meerdaagse, of na een 200 kilometer nog steeds kracht in de benen hebben om die sprint of beklimming te domineren.

 

Om die reden is Fatigue Resistance een stuk belangrijker én betrouwbaarder. Wat is jouw maximale vermogen na bijvoorbeeld 4 uur fietsen?

 

Ik ben benieuwd naar jouw mening over dit artikel. 

Zelf benieuwd naar je Power Profile? Neem dan een kijkje op intervals.icu en koppel bijvoorbeeld je Strava!

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!