Wat is Cadans?

cadans racefiets

Inhoud van deze blog

Cadans is een belangrijk aspect van het wielrennen, omdat het bepaalt hoeveel tijd je besteedt aan het trappen en hoeveel tijd je besteedt aan het herstellen tussen de trappen. De juiste cadans kan helpen om je prestaties te verbeteren en tegelijkertijd de belasting op je spieren te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op wat cadans precies is, hoe je het kunt bepalen en hoe je het kunt gebruiken om je prestaties te verbeteren.

 

Wat is cadans precies?

 

Cadans is het aantal keren dat je per minuut trapt op de pedalen van je fiets. Het wordt gemeten in omwentelingen per minuut (opm). Een hogere cadans betekent dat je meer keren per minuut trapt, terwijl een lagere cadans betekent dat je minder keren per minuut trapt. Cadans is een belangrijke factor bij het bepalen van hoe efficiënt je bent tijdens het fietsen, omdat het bepaalt hoeveel tijd je besteedt aan het trappen en hoeveel tijd je besteedt aan het herstellen tussen de trappen.

 

Hoe bepaal je je cadans?

 

Er zijn een aantal manieren om je cadans te bepalen, zoals:

 

  • Gebruik maken van een fietstrainer of een hometrainer met een ingebouwde cadansmeter.
  • Gebruik maken van een fietscomputer met een ingebouwde cadansmeter.
  • Gebruik maken van een cadansmeter op je fiets, zoals de Garmin Vector of de Powertap P1.

Als je geen toegang hebt tot een van deze hulpmiddelen, kun je ook een ruwe schatting maken van je cadans door te tellen hoeveel keren je per minuut trapt tijdens een rit. Hiervoor kun je een stopwatch gebruiken of een timer op je telefoon zetten en dan 60 seconden lang tellen hoeveel keren je trapt. Dit is echter minder nauwkeurig dan het gebruik van een cadansmeter.

Het is belangrijk om te onthouden dat je cadans kan variëren afhankelijk van de omstandigheden waaronder je fietst, zoals de helling van de weg, de windrichting en -sterkte, en je eigen fysieke conditie. Het is daarom aan te raden om je cadans regelmatig te meten en te evalueren, zodat je een beter idee krijgt van je gemiddelde cadans en hoe het varieert onder verschillende omstandigheden.

 

Hoe kun je je cadans gebruiken om je prestaties te verbeteren?

 

Er zijn een aantal manieren waarop je je cadans kunt gebruiken om je prestaties te verbeteren, zoals:

 

  • Het verhogen van je cadans kan helpen om je vermogen te verhogen en je snelheid te verhogen. Dit komt omdat een hogere cadans ervoor zorgt dat je meer tijd besteedt aan het trappen, wat kan leiden tot een toename van het vermogen dat je kunt leveren. Het is echter belangrijk om te onthouden dat het verhogen van je cadans ook de belasting op je spieren kan verhogen, dus het is aan te raden om dit geleidelijk te doen en ervoor te zorgen dat je genoeg tijd hebt om te herstellen tussen de trainingen.
  • Het aanpassen van je cadans aan de omstandigheden kan helpen om je energie te besparen. Als je bijvoorbeeld fietst op een heuvelachtig parcours, kan het verlagen van je cadans ervoor zorgen dat je minder snel moe wordt, omdat je minder kracht hoeft te zetten om de heuvels op te komen. Aan de andere kant kan het verhogen van je cadans ervoor zorgen dat je sneller fietst op een vlak parcours, omdat je meer tijd besteedt aan het trappen en minder tijd aan het herstellen.
  • Het verhogen van je FTP (Functional Threshold Power) kan helpen om je cadans te verhogen. FTP is het maximale vermogen dat je kunt leveren gedurende een uur en het is een belangrijke fysiologische parameter voor wielrenners. Als je FTP verhoogt, kun je meer kracht zetten tijdens het trappen, wat kan leiden tot een hogere cadans. Voor meer informatie over FTP, kun je onze blog Wat is FTP? raadplegen.

 

Het is belangrijk om te onthouden dat iedereen een andere optimale cadans heeft ale cadans heeft en dat het belangrijk is om te experimenteren om te bepalen wat het beste werkt voor jou. Het kan ook nuttig zijn om je cadans te vergelijken met die van andere wielrenners om een idee te krijgen van wat gemiddeld is en hoe jouw cadans ervoor staat. Houd er echter rekening mee dat iedereen verschillende fysiologische kenmerken heeft en dat wat voor de een werkt, niet noodzakelijkerwijs hetzelfde zal werken voor de ander.

 

Als je je cadans wilt verhogen of aanpassen, is het aan te raden om dit te doen in combinatie met andere aspecten van je training, zoals het verhogen van je FTP (zie onze blog Wat is vermogen voor meer informatie). Dit kan helpen om je prestaties op een gezonde en veilige manier te verbeteren.

 

In samenvatting is cadans een belangrijk aspect van het wielrennen en kan het gebruikt worden om je prestaties te verbeteren door het aan te passen aan de omstandigheden en door het te verhogen in combinatie met andere aspecten van je training, zoals het verhogen van je FTP. Door je cadans te meten en te evalueren, kun je een beter idee krijgen van wat voor jou werkt en hoe je het kunt gebruiken om je prestaties te verbeteren.

 

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?