Zwift: Road To The Sky (Alpe D’huez)

alpe du zwift - huez

Inhoud van deze blog

Road to Sky is een beklimming van 19,9 kilometer in het virtuele fietsprogramma Zwift, dat de bekende Alpe d’Huez uit de Tour de France virtueel weergeeft. Met een stijging van 1.144 meter is deze klim zeker niet voor de beginnende fietser. De route is de meest directe weg naar de berg en telt 21 bochten.

 

Lees ook: Wat is Zwift?

 

Zelf ben ik de Alpe D’huez meerdere keren opgefietst. In totaal heb ik vier keer de bergtop bereikt. Voor het laatst in juli 2022.

 

Als voorbereiding hierop heb ik Road To The Sky gereden in Zwift. Alles met als doel om hem binnen het uur te fietsen.

 

Deze beroemde beklimming is sinds 2018 ook beschikbaar in Zwift, wat betekent dat iedereen met een smarttrainer de berg vanuit huis kan beklimmen.

 

road to sky zwift

In beeld: Road to Sky in Zwift

Is Road To The Sky the vergelijken met de Alpe D’Huez?

Als het gaat om het stijgingspercentage, de lengte, het aantal bochten en het hoogteverschil, is de virtuele Alpe du Zwift zeker vergelijkbaar met de echte Alpe d’Huez.

 

De makers van Zwift hebben de exacte cijfers en het identieke tracé overgenomen, wat betekent dat je een uitdagende klim kunt verwachten die niet te lang of te kort is. De finish van de Zwift-versie ligt aan de zogeheten toeristenfinish, ongeveer een kilometer onder de finish van de Tour de France.

 

In tegenstelling tot de echte Alpe d’Huez heeft de Zwift-versie een lusje op de top om de afdaling te kunnen inzetten.

 

De omgeving is echter volledig anders dan de echte Alpe d’Huez. De route begint in de jungle en na enkele bochten kom je in een Zwitsers Alpenlandschap terecht.

 

Nog wat bochten verder verandert het landschap in kaal, met sneeuw en dennenbomen. In de echte wereld is zoiets klimatologisch niet mogelijk, maar in Zwift kan alles. Dit houdt de klim afwisselend en uitdagend.

 

Al met al is de Road to Sky een leuke toevoeging aan Zwift, die de bekende Alpe d’Huez op een interessante manier in het spel weergeeft. Het is leuk om de berg vanuit huis te beklimmen en de afwisselende omgeving zorgt voor wat extra uitdaging.

 

Als je de echte Alpe d’Huez al hebt beklommen, kan het leuk zijn om de virtuele versie ook een keer te proberen. En als je de echte Alpe d’Huez nog niet hebt beklommen is de Road to Sky in Zwift een leuke manier zijn om je voor te bereiden op de echte beklimming.

 

Het is een uitdaging om de hele route te voltooien, maar de voldoening als je boven aan de top bent is onbetaalbaar.

 

Natuurlijk zal het nooit hetzelfde zijn als de echte Alpe d’Huez, met de prachtige omgeving en de sfeer langs de route. Maar als je geen mogelijkheid hebt om naar de Alpen af te reizen of als het weer niet meewerkt, kan Zwift een goed alternatief zijn om toch een uitdagende klim te voltooien.

 

Bovendien kun je de Road to Sky op elk moment van de dag doen, zonder rekening te hoeven houden met de openingstijden van de bergweg.

 

Als je de Road to Sky in Zwift wilt uitproberen, heb je een smarttrainer nodig en een abonnement op Zwift.

Het is een leuke manier om je conditie te verbeteren en om te trainen voor echte klimmen, of om gewoonweg vanuit huis te genieten van de uitdaging van een bergbeklimming.

Wat de reden ook is, de Road to Sky is zeker een aanrader voor alle fietsliefhebbers.

Road to Sky binnen het uur

Om de Road To Sky in Zwift binnen het uur te rijden, zal je gemiddeld tegen de 13 kilometer per uur moeten rijden.

 

In mijn onderstaande screenshot zie je dat ik in een jaar tijd, mede door JOIN, binnen het jaar ruim 10% ben verbeterd. Eindelijk binnen het uur!

 

road to sky binnen uur

Probeer zelf nu gratis JOIN en verbeter jezelf!

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!