Koers: Parijs-roubaix 2023- De koningin der klassiers

cobbles parijs roubaix vivelevelo

Inhoud van deze blog

Als je aan wielrennen denkt, is de kans groot dat Parijs-Roubaix bij je opkomt. Deze beroemde wielerklassieker, ook wel bekend als de “Koningin der Klassiekers”, is een van de meest uitdagende en prestigieuze wedstrijden in de wereld. Maar wat maakt Parijs-Roubaix zo iconisch? Laten we eens kijken naar de geschiedenis en de kenmerken van deze wedstrijd.

 

Dit jaar wordt Parijs Roubaix verreden op zondag 9 april. 

Parijs-Roubaix werd voor het eerst gehouden in 1896 en is sindsdien elk jaar gehouden, met uitzondering van de oorlogsjaren. De wedstrijd wordt gehouden in het noorden van Frankrijk en start in de stad Parijs, waarna de renners naar de stad Roubaix rijden. De totale afstand van de wedstrijd is ongeveer 257 kilometer en de renners moeten onderweg vele kasseienstroken en andere moeilijke terreinen beklimmen.

 

Wat Parijs-Roubaix zo iconisch maakt, is de lange afstand en de vele kasseienstroken die de renners moeten afleggen. De kasseienstroken, ook wel “pavé” genoemd, zijn lange stukken weg bestaande uit losse kasseien die vaak bedekt zijn met modder en vuil. Deze stroken zijn extreem uitdagend om over te rijden en kunnen leiden tot lekke banden, valpartijen en andere problemen voor de renners.

 

Omdat de wedstrijd zo uitdagend is, is het winnen van Parijs-Roubaix een van de grootste eerbetonen voor een wielrenner. Slechts enkele renners zijn in staat geweest om de wedstrijd meerdere keren te winnen, waaronder Jan Raas (1979, 1983, 1985), Adri van der Poel (1986) en Gerrie Knetemann (1978). Recent hebben Niki Terpstra (2018) en Mathieu van der Poel (2021) ook Parijs-Roubaix gewonnen.

 

Parijs-Roubaix is niet alleen een uitdaging voor de renners, maar ook voor het publiek. De sfeer langs de route is altijd enorm en de fans komen massaal op de been om de renners aan te moedigen. De wedstrijd is ook populair onder wielerliefhebbers door de hele wereld en wordt vaak op televisie uitgezonden, zodat mensen over de hele wereld kunnen genieten van de wedstrijd.

 

Hoewel Parijs-Roubaix een van de meest uitdagende wielerklassiekers is, is het ook een van de meest iconische. De lange afstand, de kasseienstroken en de sfeer langs de route maken het tot een unieke en prestigieuze wedstrijd. Het winnen van Parijs-Roubaix is daarom een van de grootste eerbetonen voor een wielrenner en het blijft een van de meest begeerde overwinningen in de sport.

 

Veelgestelde vragen over Parijs Roubaix

 

Waar vindt Parijs-Roubaix plaats?

Parijs-Roubaix is een wielerklassieker die jaarlijks wordt gehouden in het noorden van Frankrijk, tussen Parijs en Roubaix.

 

Wat is het parcours van Parijs-Roubaix?

Het parcours van Parijs-Roubaix is bekend om zijn moeilijke secties van kasseienstroken, die “pavé” worden genoemd in het Frans. Deze kasseienstroken kunnen soms lange afstanden bedekken en zijn vaak zeer ruw en oneffen, wat zorgt voor extra uitdagingen voor de renners. Het parcours van Parijs-Roubaix kan ook heuvelachtig zijn en kan regen, wind en kou omvatten.

 

Wie heeft Parijs-Roubaix het meest gewonnen?

De Nederlander Tom Boonen heeft Parijs-Roubaix het meest gewonnen, met vijf overwinningen tussen 2005 en 2012.

 

Wat zijn de beroemdste secties van kasseien in Parijs-Roubaix?

Enkele van de beroemdste secties van kasseien in Parijs-Roubaix zijn de Trouée d’Arenberg, de Mons-en-Pévèle en de Carrefour de l’Arbre. Deze secties zijn bekend om hun moeilijke omstandigheden en zijn belangrijke plaatsen in het parcours waar de renners vaak het verschil maken.

 

Wanneer wordt Parijs-Roubaix gehouden?

Parijs-Roubaix wordt meestal gehouden in april, op de laatste zondag van de maand. Het is een van de belangrijkste wielerklassiekers van het jaar en maakt deel uit van de UCI World Tour.

Welke Nederlanders wonnen Parijs Roubaix?

Er zijn een aantal Nederlanders die Parijs-Roubaix hebben gewonnen:

  1. Jan Raas (1979, 1983, 1985)
  2. Adri van der Poel (1986)
  3. Gerrie Knetemann (1978)
  4. Niki Terpstra (2018)
  5. Mathieu van der Poel (2021)

 

Mathieu van der Poel was de laatste Nederlander die de koers wist te winnen.

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!