Iconische Berg: De Stelvio in Italië

Passo dello Stelvio

Inhoud van deze blog

Stelvio – De Iconische Berg van Italië voor Wielrenners

Wielrenners kennen de Stelvio als een van de meest uitdagende en iconische bergpassen in Europa.

De Stelvio, gelegen in de Italiaanse Alpen, biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en dalen en een uitdaging voor zowel professionele als recreatieve wielrenners.

Hoogteprofiel van de Stelvio

De Stelvio heeft een totale hoogte van 2757 meter en is de hoogste wegpas in de Eastern Alps.

De klim begint in Prato allo Stelvio en eindigt op de top van de bergpas, met een stijging van 1871 meter. De Stelvio is ongeveer 23 kilometer lang en heeft een gemiddelde stijgingspercentage van 7,5%.

Er zijn in totaal 48 haarspeldbochten op de weg naar boven, waardoor de Stelvio ook wel bekend staat als “de haarspeldbochtenkoning”.

 

hoogteprofiel van de stelvio zuidkant

 

Data: Climbfinder.com

Beste tijd om de Stelvio te fietsen

De beste tijd om de Stelvio te fietsen is afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en doelen. Voor de meeste mensen is de zomer de beste tijd om te fietsen, omdat het weer dan het beste is en de weg naar boven toegankelijker is. Houd er echter wel rekening mee dat de Stelvio in de zomer ook erg druk kan zijn met toeristen en wielrenners die de berg willen beklimmen.

 

Als je liever in een rustigere periode naar de Stelvio gaat, kun je overwegen om in de lente of herfst te gaan.

De weersomstandigheden kunnen in deze tijden van het jaar echter wat onvoorspelbaarder zijn, dus zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met de juiste kleding en uitrusting.

 

Een andere optie is om de Stelvio ’s nachts te beklimmen. Deze optie biedt niet alleen de kans om de berg in rustigere omstandigheden te beklimmen, maar ook om de zonsopkomst vanaf de top van de Stelvio te aanschouwen.

 

Als je de Stelvio wilt vergelijken met andere iconische bergpassen voor wielrenners, kun je een kijkje nemen op onze website naar de Alpe D’huez en de Mont Ventoux.

 

MaandGemiddelde temperatuur (°C)Gemiddelde neerslag (mm)
Januari-6,560
Februari-5,550
Maart-2,550
April250
Mei750
Juni1250
Juli1650
Augustus1650
September1250
Oktober750
November250
December-2,560

 

Weersomstangdigheden op de Stelvio

Het is ook belangrijk om te onthouden dat de Stelvio niet alleen een uitdaging is voor wielrenners, maar ook voor de weersomstandigheden. Het weer op de Stelvio kan snel veranderen, dus zorg ervoor dat je voorbereid bent op alle mogelijke weersomstandigheden. Zorg ervoor dat je de juiste kleding en uitrusting hebt, zoals regenkleding en warme kleding voor koudere dagen.

 

Het is ook aan te raden om voldoende vocht en voedsel mee te nemen tijdens de klim, aangezien de Stelvio een lange en uitputtende klim kan zijn.

 

Als je van plan bent om de Stelvio te beklimmen, is het ook verstandig om je FTP (Functional Threshold Power) te kennen. FTP is de maximale hoeveelheid vermogen die je kan blijven aanhouden gedurende een lange periode tijd en is een belangrijke factor om te overwegen bij het beklimmen van lange bergpassen zoals de Stelvio. Als je meer wilt weten over wat FTP is en hoe je het kunt bepalen, kun je een kijkje nemen op onze website op de pagina over FTP.

 

Tot slot is het ook belangrijk om te onthouden dat de Stelvio een gevaarlijke bergpas kan zijn, vooral als het weer slecht is of als je onvoldoende voorbereid bent. Zorg ervoor dat je altijd voldoende uitrusting en voorbereiding hebt voordat je de klim aan gaat en houd altijd rekening met de weersomstandigheden en je eigen fysieke beperkingen. Als je goed voorbereid bent en respect hebt voor de uitdagingen van de Stelvio, kun je een onvergetelijke ervaring beleven en de prachtige uitzichten vanaf de top van de bergpas genieten.

DE RIJDER WORDT WIJZER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis 28 dagen zwift?

300 ROAD TO

Hoe verbeter je jouw FTP met minimale tijd IN 2024?

Inclusief Gratis Trainingsschema: Sterker uit de Winter

Ontvang als eerste toegang tot de documentaire. In 365 dagen toewerken naar dat ene doel: 300 watt trappen tijdens een FTP-test

Abonneer & bekijk de video!